15 mei 2024 

Op 25 mei 2024 viert Mama Cash haar 40-jarig jubileum in Pakhuis de Zwijger, Amsterdam. Verwacht paneldiscussies met o.a. Lilianne Ploumen en medeoprichter Marjan Sax, de presentatie van een impactstudie, muziekoptredens, workshops en meer. 

Mama Cash was 40 jaar geleden het eerste internationale feministische fonds. Het ondersteunt vrouwen, meisjes, en trans- en intersekse personen wereldwijd. In 40 jaar tijd verstrekte Mama Cash €132 miljoen aan feministische bewegingen wereldwijd, waaronder meer dan 90 miljoen euro aan 7457 subsidies rechtstreeks aan individuen, groepen en vrouwenfondsen in 168 landen. Samen met activisten en donateurs werken we dagelijks aan een rechtvaardigere, vreugdevolle en gelijkwaardige wereld.  

Deze jubileumviering belooft een bijzondere dag te worden. In een rondetafelgesprek met onder anderen oprichter Marjan Sax en voormalig directeur Lilianne Ploumen blikken we terug op de geschiedenis van Mama Cash. Daarnaast geven onze subsidiepartners van over de hele wereld inspirerende workshops. Maar de dag staat bovenal in het teken van de geweldige resultaten geleverd door de feministische groepen en bewegingen die we al 40 jaar financieren; en dat vieren we met de lancering van een rapport dat de balans opmaakt van onze gezamenlijke impact. We sluiten de dag af met sessies over feministische solidariteit en een gesprek met onder anderen Nancy Jouwe over de Nederlandse roots van Mama Cash. 

Details evenement 

Datum: zaterdag 25 mei 2024  

Tijd: vanaf 14:00 uur  

Locatie: Pakhuis de Zwijger – Piet Heinkade 179, 1019 HC Amsterdam 

—Noot voor de redactie— 

Over Mama Cash 

Mama Cash was het eerste internationale vrouwenfonds ter wereld, opgericht in Amsterdam in 1983. We ijveren ervoor dat collectieve actievoering door vrouwen, meiden, en trans en intersekse personen wordt bekostigd en ondersteund.  

Zo steunde Mama Cash al in haar beginjaren bedrijven die werden gerund door lesbiennes – waaronder het driemaandelijkse lesbisch-culturele tijdschrift Lust en Gratie. ‘We wilden gehoord worden en een alternatieve feministische pers aanbieden,’ aldus Mama Cash-oprichter Marjan Sax. Met subsidies van Mama Cash creëerden activisten plekken die LBQ-mensen uit hun isolement haalden. ‘De impact van Mama Cash op de lesbische beweging was zeer belangrijk. Het bracht lesbiennes meer op de voorgrond en maakte hen zichtbaarder,’ vertelt Lilianne Ploumen, de eerste directeur van Mama Cash. 

We ondersteunen bijvoorbeeld ook feministische organisaties en bewegingen die zich richten op economische rechtvaardigheid en de rechten van werknemers. Zo hielpen we Women and Land in Zimbabwe (WLZ) bij de groei van hun beweging voor landrechten van vrouwen. In één jaar tijd groeiden ze van 2.000 naar 10.000 leden, waardoor ze meer ruimte kregen voor hun activisme. Vrouwen op het platteland van Zimbabwe hebben zo meer invloed verworven, en participeren ook veel meer in openbare hoorzittingen over land- en mijnbouwwetten. 

Voor meer informatie, beeldmateriaal of interviewaanvragen, neem contact op met: 

Olave Basabose 
Senior Officer Communications, Mama Cash 
06 44 84 44 95 
o.basabose@mamacash.org 
mamacash.org